Je bekijkt nu De ervaring met nieuwe hoortoestellen

De ervaring met nieuwe hoortoestellen

HOE IS HET MOGELIJK!

Vorige maand was het zover, ik kon de nieuwste gehoorapparaten een paar weken uitproberen.

Ik had al goede hoortoestellen, de beste die er zes jaar geleden waren voor mijn gehoorverlies van ongeveer 50%. Na deze apparaten vijf jaar gedragen te hebben, zou ik nieuwe kunnen aanschaffen. Maar Sieds Tabak vroeg me nog even te wachten met deze aanschaf, omdat er nieuwe apparaten op de markt zouden komen van Oticon. Het schept vertrouwen als niks aangesmeerd wordt, maar naar de passende combinatie gezocht wordt van persoon en gehoorapparaten.

Graag deel ik mijn ervaringen.

Met de testapparaten in, reed ik in onze auto naar huis. Voorheen dreunde het geluid van de dieselmotor door me heen. Nu was het geluid op de achtergrond, ik kon weer gewoon naar de autoradio luisteren.

Thuisgekomen haalde mijn man broodjes uit zo’n kraak-papieren zak (u kent ze wel) en ook dit geluid was op de achtergrond. Het geluid van de vogels daarentegen was weer in normale proporties. De t.v. kan ik nu zonder koptelefoon horen, het gepiep van tosti-ijzer en magnetron hoor ik weer normaal. Luisteren waar geluiden vandaan komen was ik kwijt en dat gaat nu weer goed.

Normaal gesproken oefende ik in groepen, als ik het niet verstond, met mijn ademhaling, bedacht boodschappenlijstjes en probeerde ik de ‘dovenglimlach’ te vermijden. Maar wat bleek: Ik kon nu bijna alles verstaan! Zo ook in een cafeetje, waar ik was met een vriendin. Links van mij zat een groep vriendinnen te kakelen. Normaal gesproken zou ik ergens anders gaan zitten, maar ik was benieuwd. En… ik kon zowaar de vriendin verstaan. Grappig detail: de goedhorende vriendin zei: ‘Wat chaotisch hier, zullen we aan een ander tafeltje gaan zitten?’

De wind was ook altijd een probleem. Laatst fietste ik naast ons oppasmeisje. Ze zei:’Hè? Versta je me?’

Een niet onbelangrijk voorbeeld: Als je iemand begroet en zoent, moet je er erg op letten dat de apparaten niet gaan piepen. Iets wat de spontaniteit in de weg staat. Met deze nieuwe apparaten piept niks!

Bij mijn vorige apparaten had ik gehoorstukjes, die me altijd bleven knellen, wat Sieds Tabak ook probeerde. Mijn beweeglijke oren werkten alle varianten oorstukjes eruit. Ik deed daarom de apparaten vaak uit, wat mijn man ergerlijk vond. Als hij iets wilde zeggen begon hij altijd met: ‘Heb je je gehoorapparaten in?  Nu blijven de kleine zuignapjes goed zitten, ik voel ze niet en vergeet vaak dat ik de gehoorappaten in heb.

Kortom: Ik ben erg blij met deze nieuwste apparaten!

 

Geke Neijenhuis